خدا شناسی
مقدمه
مطمئناً تا بحال چنين سئوالاتي براي همهي ما نه فقط براي زنان بلكه براي برخي از مردان هم به وجود آمده است. اينكه چرا زنان بايد حجاب داشته باشند؟ اصلاً كجاي قرآن نوشته شده كه زن بايد حجاب داشته باشد؟ چرا مردان هر كاري كه دلشان ميخواهد ميكنند و همهي محدوديتها براي زنان در نظر گرفته شده است؟ چرا نميگذارند همه آزاد باشند تا موضوع طبيعي و عادي شود و هيچ حساسيتي وجود نداشته باشد؟ مردم آنقدر سخت گرفتهاند كه حتي اگر زني در خانهاش تنها باشد و بخواهد نماز بخواند ميگويند بايد حجاب داشته باشد، مگر خدا مرد است كه از او هم بايد حجاب گرفت؟ اصلاً بيحجاب بودن من چ ضرري براي ديگران دارد؟ من هر طور كه دلم بخواهد لباس ميپوشم و آرايش ميكنم اين به ديگران چه ربطي دارد؟ من كه به قصد ايجاد انحراف و فساد آرايش نميكنم از اين گذشته چرا به مرد نميگويند نگاه نكنيد تا زنان مجبور نباشند خود را بپوشانند؟ اگر قرار است كسي از بيحجابي من منحرف شود و به دامن گناه بيفتد به فرض كه من رعايت كنم آنقدر بيحجاب هست كه باز هم او به گناه بيافتد پس چه فرقي ميكند من با حجاب باشم يا بي حجاب؟ چرا اينقدر سختگيري؟ چرا حتي يك تار موي زن هم نبايد ديده شود آخر يك تار مو چه ضرري دارد؟ چه فسادي ايجاد ميكند؟ حالا من اين زمينه تحقيق ميكنم تصميم دارم به اين سئوالات پاسخ دهم.
اولين كار: تقسيم بندي سئوالات
1ـ بي حجابي خانمها چه ضرري براي ديگران دارد؟
2ـ آيا لزوم پوشش بانوان در قرآن مطرح شده؟
3ـ چه انگيزهاي ميتواند براي حفظ پوشش وجود داشته باشد؟ به عبارت ديگر فلسفه و حكمت پوشش چيست؟
4ـ چرا به مردها نميگويند نگاه نكنيد تا زنها مجبور نباشند خود را بپوشانند؟
5ـ چرا مردان مجازند هر كاري كه ميخواهند بكنند و هرگونه ميخواهند لباس بپوشند اما زنان بايد خود را بپوشانند؟
6ـ درست است كه من پوشش را رعايت نميكنم و با آرايش و لباسهاي شيك بيرون ميآيم اما قصه ترويج انحراف و فساد ندارم.
7ـ با بودن بيحجابهاي فراوان كه در هر حال اثر خود را ميگذارد رعايت كردن و نكردن من چه تفاوتي دارد؟
1ـ بيحجابي خانمها چه ضرري براي ديگران دارد؟
پاسخ اين سئوال را با سخن يكي از بزرگان آغاز ميكنيم كه ميگويد:
اسلام ميخواهد انواع التذاذهاي جنسي، چه بصري و لمسي و چه نوع ديگر، به محيط خانوادگي و در كادر ازدواج قانوني اختصاص يابد. اجتماع منحصراً براي كار و فعاليت باشد. برخلاف سيستم غربي عصر حاضر كه كار و فعاليت را با لذتجوييهاي جنسي به هم ميآميزد. اسلام ميخواهد اين دو محيط را كاملاً از يكديگر تفكيك كند.
به نظر شما اگر محيط كار، درس، تحقيق، آزمايش و توليد كالاهاي مختلف محيطي خالي از زمينههاي وسوسهي شيطان و دور از نگاههاي آلوده و سخنهاي غرضآلود باشد ميزان موفقيت بيشتر است، يا هنگامي كه توجه هر كسي در اين محيطها به جنس مخالف باشد؟
نداشتن پوشش مناسب بانوان و مهار نكردن نگاه آقايان و اختلاط زن و مرد در محيطهاي مختلف فعاليتهاي اجتماعي به قدري آثار زيانبار دارد كه اگر كمي در آنها دقت شود، قطعاً هيچ زن و مرد متعهد و دلسوز جامعه حاضر نيست به چنين وضعي راضي شود.
خواهرم، من يقين دارم تو هم اگر در آنچه برايت مينويسم دقت كني و متوجه شوي با عدم رعايت پوشش مناسب چه صدمات جدي و مهمي به افراد و جامعه وارد ميشود، هرگز حاضر نيستي در اين جرائم سهيم باشي. من به طور خلاصه برخي از ضررهاي رعايت نكردن پوشش بانوان را برايت مينويسم:
الف ـ برهم خوردن آرامش رواني
هنگامي كه مردان و زنان در جامعه با حالتي برانگيزاننده ظاهر و هر لحظه با صحنهاي وسوسه انگيز مواجه شوند، هوسها و اميال نفساني در افراد جامعه بيدار شده و از آنجا كه نفس انسان با رسيدن به يك هوس سير نميشود و اين هوسبازي همچون شعلهي آتشي ميماند كه هر چه هيزم به آن برسد فروزانتر ميشود، و از طرفي همهي هوسها پاسخ خود را نمييابد و نميتواند بيابد، فشارهاي عصبي و هيجانات روحي كمكم زياد ميشود و نتيجهي آن در شكل استرس، نگراني، تفرق حواس، بداخلاقي و .... ظاهر ميشود.
ب ـ سست شدن بنياد خانواده:
مردي كه هر روز دهها زن آرايش كرده و بيحجاب را ميبيند و در محيط كار و در مسير حركت با آنان مواجهه ميشود، بويژه هنگامي كه لبخند و سخنان صميمي و دلنشين آنان را ميبيند و ميشنود، وقتي به خانه ميرسد از مشاهدهي همسر خود كه از زحمات كار روزانه خسته و غبار گرفته است لذت نميبرد. در اين صورت كافي است كه از تعهد و تقوي هم كم بهره باشد تا همسر خود را با آن بانوان مقايسه كند و در نتيجه از زندگي خود دلسرد گردد و زمينهي انحراف و كژروي و احياناً جدايي فراهم شود. بارها در جرايد خوانده يا از اشخاص شنيدهايم كه آقايي با خانمي كه در محيط كار يا تحصيل اوست ازدواج كرده و به تقاضاي او همسر قبلي خود را طلاق داده است.
افزايش طلاق، افزايش تعداد كودكان فراري و خياباني، كثرت فرزندان نامشروع كه ناشي از اختلافات خانوادگي و بيميلي زن و شوهر نسبت به ادامه زندگي است قابل انكار نيست، و بيشتر اين موارد ريشه در توجه به زنان و مردان كوچه و خيابان و محل كار دارد.
دوست من؛
تو تصور ميكني چرا جوانان امروز كمتر ميل به ازدواج دارند؟ در قديم كه محيط عمومي از خودنمايي زنان محفوظتر بود، شيرينترين آرزوي جوانان ازدواج بود و در سنين ابتدايي بلوغ، جوانان به سراغ ازدواج ميرفتند. اما متأسفانه امروز ميبينيم برخي از جوانان زماني كه نشاط و شور دارند به كامجويي از دختران و زنان بيحجاب مشغولاند و زماني ازدواج ميكنند كه زن را تنها براي خدمتكاري و خلاصي از اصرار والدين به ازدواج ميخواهند و نشاطي براي زندگي ندارند.
راستي اگر اين همه صحنههاي برانگيزاننده و چهرهها و آرايشهاي گوناگون را نميديدند باز هم چنين بود؟
چه كسي بايد خسارت از همپاشيدگي خانوادهها، دربدري فرزندان، افزايش اضطرابها و فشارهاي عصبي و تبعات اين وضع را بپردازد؟
آيا خانمي كه با عدم رعايت پوشش لازم و با لباسها و زينتها و آرايشهاي مهيج در كوچه و خيابان و محل كار ظاهر ميشود متوجه آثار عمل خود هست؟ و آيا ممكن است عامدانه چنين كند؟
ج ـ تضعيف فعاليتهاي اقتصادي و فرهنگي در جامعه
خواهرم، از تو ميپرسم:
در كارگاهي كه همه مرد باشند يا همه زن، كارها بهتر و با دقت بيشتر انجام ميشود، يا آنجا كه دائم توجه مردي معطوف قيافهي خانمي آراسته باشد و بالعكس؟
آيا در كلاسي كه پسر و دختر در فكر ارتباط با يكديگر و مشاهدهي طرز لباس پوشيدن و راه رفتن و حرفزدن يكديگر هستند بيشتر تحصيل علم و كمال ميشود يا آنجا كه افراد همجنس در يك كلاس هستند و تمام توجه معطوف درس و استاد است؟!
بسيار روشن است كه اختلاط زن و مرد و عدم رعايت پوشش لازم از سوي برخي زنان و نيز روحيهي هوسراني برخي مردان، ذهنها را مشغول ميكند و بازده كار را كاهش ميدهد.
مشاهدهي زنان و دختران جواني كه بدون پوشش صحيح و با خودنمايي و جلوهفروشيهاي مسموم در جامعه ظاهر شدهاند تحريك شده و به وادي هرزگي و پوچي در غلتيده و درس و كار را رها كرده و سر از زندان يا مراكز فساد و اعتياد درآورده است. آيا جبران خسارت ضايع شدن عمر اين جوانها كار سادهاي است؟ و آيا ضرري كه از اين ويرانگريهاي فكري و فرهنگي متوجه جامعه ميشود خسارتي ناچيز و قابل جبران است؟
دـ افزايش ناامني و خيانت:
سارقان هميشه در پي سرقت و تصاحب اموال ديگران هستند، اما هنگامي كه شخصي بي احتياطي ميكند و مثلاً در خودرو خود را باز ميگذارد يا درب منزل را نميبندد و يا طلا، جواهرات و پول خود را در معرض ديد قرار ميدهد بيشتر در معرض دستبرد قرار ميگيرد چرا كه سارقان زمينه را براي فعاليت خود مهياتر ميبينند.
همين طور افراد بيماردل و كساني كه دنبال هوسراني و كامجويي هستند، وقتي خانمي را ميبينند كه پوشش لازم را ندارد و يا در مكانهاي عمومي با آرايش و لباسهاي برانگيزاننده حضور پيدا كرده، بيشتر تحريك ميشوند، به او تعرض ميكنند و با ايجاد مزاحمتهاي مختلف به اذيت و آزار ميپردازند تا آنجا كه آبرو و حتي جان چنين خانمهايي بارها به دست اينگونه افراد به خطر افتاده است.
اگر پروندهي جانياني كه با عنوانهاي نظير خفاش شب، گروه عقرب، گروه باغآلو، و ... محاكمه شدهاند را مرور كنيد ميبينيد تقريباً تمام كساني كه به دام اينان افتاده و پس از تحمل آزارهاي فراوان جان خود را از دست دادهاند، خانمهايي بودهاند كه پوشش لازم و خداپسندانه را نداشتهاند. و متأسفانه اينگونه قربانيان حوادث ناگوار كم نيستند و شك ندارم كه اكثر آن قربانيان هرگز نه قصد ايجاد ناامني در جامعه داشتهاند و نه از جان خود سير شده بودند، بلكه به گمان خود ميخواستند با لباس و آرايش مورد علاقهي خود در كوچه و خيابان ظاهر شوند. غافل از اينكه اين كار چه نتايج تأسفباري به دنبال دارد. تداوم چنين مسائلي باعث افزايش ناامني و فساد در جامعه و از بين رفتن آسايش فردي و اجتماعي خواهد شد.
ه ـ كم شدن ارزش و احترام زن در خانواده و جامعه:
هنگامي كه زنان در جامعه خودآرايي و خودنمايي نكنند و زينت و آرايش و دلربايي را به محيط خانواده محدود كرده ويژهي همسران خود قرار دهند، هر مردي براي همسر خود ارزش و احترام لازم را قائل است و نعمت زيبايي وسيلهاي براي گرمي زندگي و حفظ حرمت همسران ميشود. اما زماني كه اين كار همگاني شود و هر مردي براحتي از دهها زن در كوچه و خيابان با نگاه و ارتباط نادرست بهره برد، ديگر حرمت جايگاه زنان و نقش اصلي و امتيازات واقعي آنان به فراموشي سپرده خواهد شد و زنان تنها وسيلهاي ميشوند براي كامجويي مردان. و در چنين شرايطي است كه ممكن است مردي در كمال بيانصافي و نمكنشناسي به همسر خود بگويد: « زن، هر چه بخواهم در كوچه و خيابان ريخته است»
چه زشت است اين تعبير، و چه سنگين است جرم كساني كه سبب ميشوند ارزش زن تا اين حد پايين بيايد.
چقدر تأسفآور است كه ميبينيم براي فروش يك مجله و بدست آوردن پول بيشتر، از چاپ عكس يك خانم روي جلد آن استفاده ميكنند. و براي جلب مشتري بيشتر فروشندهي خانم در فروشگاه ميگذارند و براي افزايش تماشاچيان يك فيلم كساني را كه حاضرند خودنمايي بيشتر كنند به كار ميگيرند. آيا اين استفادهي ابزاري از زن توهين به مقام زن نيست، و آيا زناني كه خود را از نگاه ديگران حفظ نميكنند باعث بيحرمتي نسبت به خود و ديگر زنان نشدهاند؟
آيا اگر زنان جز با رعايت پوشش و وقار لازم حاضر به حضور در اجتماع نباشند و از عشوهگري و برخوردهاي سبكسرانه و وسوسهانگيز پرهيز كنند و اجازهي استفاده ابزاري از خود را به ديگران ندهند، باز هم اين رويدادهاي تلخ تكرار ميشود؟
حال ميپردازيم به دومين نكتهاي كه مطرح شده بود:
2ـ آيا لزوم پوشش بانوان در قرآن مطرح شده؟
بله، اتفاقاً بحث لزوم پوشش بانوان از مواردي است كه با صراحت و روشني در قرآن آمده است.
در دو مورد مسأله پوشش در قرآن مطرح شده: يكي در سورهي نور، آيات 30 و 31 و ديگري در سورهي احزاب آيهي 59.
البته بر اهميت عفت و پاكدامني و حفظ حرمت اجتماع، به طرق مختلف و مكرر در قرآن تأكيد است اما كيفيت پوشش بانوان در دو مورد بروشني بيان شده است. ما مضمون آيات 30 و 31 سورهي نور را به طور خلاصه برايتان مينويسم.
در اين آيات اين نكتهها مطرح شده:
الف ـ تذكر به مردان در باب پرهيز از نگاه حرام و رعايت پاكدامني.
ب ـ تذكر به زنان در باب پرهيز از نگاه حرام و رعايت پاكدامني.
ج ـ نهي زنان از آشكار نمودن زينتها.
دـ پوشاندن گردن وسينه، با روسري يا مقنعه.
ه ـ ذكر موارد استثناء از حكم پوشش.
و ـ پرهيز از خودنمايي و جلب توجه نامحرمان.
از اين نكات آنچه بيشتر مربوط به بحث ماست نكات سوم و چهارم است، براي همين به بررسي بيشتر اين دو نكته ميپردازيم.
نهي زنان از آشكار نمودن زينت
در بخشي از آيه ميخوانيم: ولايبدين زينتهن الا ما ظهر منها يعني نبايد زنان زينتهاي خود را آشكار نمايند جز آن مقدار كه طبيعتاً ظاهر است.
در كهنترين متون لغوي ميخوانيم كه:
الزين نقيض الشين .... و الزينه جامع لكل مايتزين به
زيبايي نقيض زشتي است.... و زينت آن چه را به واسطهي آن آراستگي حاصل آيد در بردارد.
پس در حقيقت زينت عبارت است از نيكويي در هر چيزي، خواه عرضي باشد يا ذاتي. بنابراين زينت در زن، هر چيزي است كه در شمار زيباييها و آراستگيها و نيكوييها آيد.
بنابراين ميتوانيم زينتها را چنين تقسيمبندي كنيم:
زينت: طبيعي: مانند موي سر ـ مصنوعي
زينت مصنوعي: رنگ: مانند آنچه با لوازم آرايشي بر روي صورت انجام ميشود.
لباس: مانند برخي روسريها كه رنگ و نقش جالب توجه و تحريك كننده دارد.
زيور: مانند النگو و گردنبند.
پوشاندن گردن و سينه به وسيلهي روسري و مقنعه:
زنان قبل از نزول آيه، دامنهي روسري خود را به شانهها يا پشت سر ميافكندند به طوري كه گردن و كمي از سينه آنها نمايان ميشد و خداوند با فرستادن اين آيه دستور داد: زنان روسري خود را بر گريبان خود بيفكنند تا هم گردن و هم آن قسمت از سينه كه بيرون است پوشيده باشد.
پس ميبينيد كه بحث پوشش بانوان و كيفيت آن بصراحت و روشني در آيات قرآن مطرح شده و اكنون كه فهميديد رعايت پوشش خواست خداوند عزيزمان است، به توضيح نسبت به فلسفه و حكمت آن ميپردازيم:
3 ـ حكمت و انگيزههاي پوشش:
خواهرم، پرسيدهاي من به چه انگيزهاي پوشش داشته باشم و چرا از انواع لباسهاي باب روز و آرايشها استفاده نكنم.
من معتقدم اگر خودت دقايقي را به اين كار اختصاص دهي و با خودت خلوت كني و دربارهي اين موضوع بينديشي انگيزههاي ارزشمندي پيدا ميكني. در واقع ارزشش را دارد آدم براي گزينش يك شيوهي زندگي صحيح وقت صرف كند. چرا كه زندگي به منزلهي جادهاي است كه در آن روان هستيم، هر روز، هر هفته و هر ماه مقداري از اين مسير طي ميشود و راه بازگشتي هم نداريم. تا كنون از چند مرحله عبور كردهايم؛ نوزادي، كودكي، نوجواني، و همينطور در حال گذر و حركت هستيم. آيا سزاوار نيست ساعتي فكر كنيم و جهتي را انتخاب كنيم كه به تركستان نباشد؟!
به نظر من هر بانوي مسلمان ميتواند با انگيزههايي كه مينويسيم پوشش مناسب داشته و حضورش در جامعه حضوري سالم و مفيد باشد.
1ـ ابراز صداقت در دوستي با خداوند
2ـ شكر نعمتهاي سلامتي
3ـ خلع سلاح شيطان
4ـتحصيل امنيت فردي و اجتماعي
5ـ شريك نشدن در جرم تقصير ديگران
4ـ چرا به مردان نميگويند نگاه نكنيد، تا زنان مجبور نباشند خود را بپوشانند؟
ميدانيم حالا كه به اين بخض رسيدهايد ديگر اين سئوال برايتان مطرح نيست زيرا ملاحظه كردهايد كه نه تنها به مردان تذكر داده شده بلكه قبل از هر سخني و در اولين جمله بر همين نكته تأكيده شده است.
در سورهي مباركهي نور، آنجا كه خداوند ميخواهد به زنان توصيه كند پوشش لازم را در مقابل نامحرم داشته باشيد ابتدا در مورد نگاه كردن مردان توصيه نموده و به پيامبر اكرم ميفرمايد:
قل للمومنين يغضوا من ابصارهم
اي پيامبر به مردان مومن بگو نگاه خود را كوتاه نموده و به حرام چشم ندوزند.
اما بديهي است نميشود تنها به اين تذكر اكتفا نمود بلكه بايد زمينههاي نگاه حرام هم برچيده شود. همانگونه كه براي حفظ امنيت اموال يك جامعه نميتوان تنها به مردم توصيه نمود كه چشم به اموال ديگران نداشته باشيد و در ملك ديگران تصرف نكنيد بلكه بايد علاوه بر اين توصيه، اشياء ارزشمند را از دسترس دور نگه داشت و از آنها مراقبت نمود. اين است كه در فرمانهاي الهي كه تنها ضامن حفظ سلامت و امنيت شخص و جامعه است هر دو جهت رعايت شده و دستور لازم هم به مردان و هم به زنان داده شده است.
5ـ چرا مردان مجازند هر كاري ميخواهند بكنند و هرگونه ميخواهند لباس بپوشند اما زنان بايد پوشش را رعايت كنند؟
در پاسخ اين سئوال بايد بگويم اينطور نيست كه مردان هيچ تكليفي نداشته باشند و هر گونه لباس بپوشند از منظر دين بياشكال باشد، بلكه چون هدف تمام اين دستورات حفظ حرمت اجتماع و تأمين امنيت جسمي و روحي جامعه و پيشگيري از نفوذ شيطان و افكار شيطاني در ميان انسانهاست، اگر مردي بداند حضور او در جامعه با وضعيتي خاص مانند پوشيدن لباس آستين كوتاه يا آرايش و پيرايش او ديگران را به گناه وا ميدارد بايد از آن وضعيت اجتناب كند. اما علت اينكه كمتر به مردان در مورد پوشش تذكر داده شده اين است كه خداوند زيبايي و جاذبه را در وجود زن قرار داده و مردان عموماً آنچنان تهيج كننده نيستند كه لازم باشد كاملاً خود را بپوشانند پس دستور پوشش به تناسب جاذبه و زيبايي داده شده. شاهد اين مدعا اين است كه ميبينيم در طول تاريخ غالباً زنها صيد و مردان صياد بودهاند و همواره در ادبيات و قصهها و اشعار از جاذبه و زيبايي زنان سخن به ميان آمده، ولي هرگز شاعري به توصيف زيباييهاي جسماني هيچ مردي نپرداخته است. پس ملاحظه ميكنيد كه هرگز مسأله تبعيض بين زن و مرد مطرح نيست بلكه خداوند حكيم بر اساس واقعيتها و ويژگيهاي جسماني و حالات روحي زن و مرد براي آنان تكاليفي را معين فرموده است.
اما سئوال بعد
6ـ من كه قصد ايجاد انحراف و فساد ندارم
يكي ديگر از موضوعات اين بود: گر چه من با آرايش و لباسهاي شيك بيرون ميآيم، هرگز قصد ايجاد انحراف و فساد ندارم.
قبل از اظهار نظر در مورد اين مسئله چند سئوال وجود دارد:
اگر پس از يك روز پركار و خسته كننده بخواهيد به استراحت بپردازيد اما همسايه صداي تلويزيون را بلند كند فقط براي اينكه خودش اين طور دوست دارد و از صداي بلند خوشش ميآيد و به هيچ وجه هم قصد مردمآزاري نداشته باشد، صداي تلويزيون او مزاحم استراحت شما نيست؟!
و اگر كسي به تازگي عصايي خريده و نميداند آن عصا چقدر محكم است، به قصد آزمودن استحكام عصا آن را بر سرديگري بكوبد، آسيبي به آن شخص نميرسد؟!
پس ميتوانيم نتيجه بگيريم كه خطر علي رغم قصد سوءنداشتن از بين نميرود، بايد عامل خطر را از بين برد، اما ميرسيم به آنجا كه بر اين نكته انگشت گذاشتهايم.
7ـ اين همه بيحجابي:
موضوع اين بود: با بودن بيحجابهاي فراوان كه در هر حال اثر خود را ميگذارند، رعايت كردن و نكردن من چه تفاوتي دارد؟
من معتقدم حتي اگر همهي خانمهايي كه در كوچه و خيابان هستند رعايت پوشش را ننمايد باز هم تو دلائل كافي براي حفظ پوشش خداپسندانه داري.
اول اينكه تو مسئول گناهان صورت گرفته نباشي:
هر كس مرتكب خطايي شود، خود مسئول است و بايد در دادگاه الهي پاسخگو باشد. با بودن افراد بيحجاب، جوانهايي به انحراف كشانده ميشوند ولي اگر شما پوشيدگي را رعايت نكنيد در مسئوليت انحراف و فساد ايجاد شده سهيم خواهي بود.
اما دومين دليل: حفظ ارزشها
اگر هنگامي كه در جامعه دروغ زياد شد، افراد راستگو هم بگويند با اين همه دروغ راستگويي ما چه فايده دارد و آنان هم به دروغگويان بپيوندند، و با افزايش خيانت، امانتداران هم به آنان ملحق شوند و با فراوان شدن كساني كه رعايت پوشش صحيح را نميكنند ديگران هم به آنان اقتدا نمايند، ديگر ارزشها در جامعه كمرنگ ميشود و نسل جديد با ارزشهايي مانند راستگويي، امانتداري و ... بيگانه ميشود. حالا ميرسيم به سومين دليل كه از نظر من مهمترين دليل هم هست:
اطاعت از پروردگار و محترم شمردن دستور خداوند:
حتماً ميداني كه حكم خداوند با بيتوجهي برخي افراد و حتي عمل نكردن همهي انسانها از بين نميرود. پس هر چند خيليها به مسأله پوشش كه دستور و خواست خداوند است بيتوجه شوند باز اين برنامهي قرآني به قوت خود باقي است و بايد به آن احترام گذاشت.
منابع تحقيق:
ü نامهاي به خواهرم نوشتهي آقاي مهدي عدالتيان
ü كتاب روابط اجتماعي و اقتصادي نوشتهي آقاي علي تهراني
ü حجاب نوشتهي متفكر شهيد استاد مرتضي مطهري
پيامدهاي
فهرست
مقدمه
1ـ بيحجابي خانمها چه ضرري براي ديگران دارد؟
الف ـ برهم خوردن آرامش رواني
ب ـ سست شدن بنياد خانواده:
ج ـ تضعيف فعاليتهاي اقتصادي و فرهنگي در جامعه
دـ افزايش ناامني و خيانت:
ه ـ كم شدن ارزش و احترام زن در خانواده و جامعه:
2ـ آيا لزوم پوشش بانوان در قرآن مطرح شده؟
3 ـ حكمت و انگيزههاي پوشش:
4ـ چرا به مردان نميگويند نگاه نكنيد، تا زنان مجبور نباشند خود را بپوشانند؟
5ـ چرا مردان مجازند هر كاري ميخواهند بكنند و هرگونه ميخو نظرات شما عزیزان:
آخرین مطالب آرشيو وبلاگ نويسندگان موضوعات پيوندها ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|||||||||||||||
![]() |